Karl Erjavec, kojega je slovenski oporbeni blok “Koalicija ustavmog luka” (KUL) kandidirao za mogućeg mandatara nove slovenske vlade, danas je objavio da se ta kandidatura privremeno povlači dok se ponovo ne uspostave uvjeti za normalan rad svih zastupnika u parlamentu.

Erjavec i koalicija KUL time su reagirali na rizik da devet parlamentarnih zastupnika, koji su prošlog petka sudjelovali na zatvorenom sastanku s direktorom obavještajne službe SOVA Janezom Stušekom, kojemu je naknadno potvrđena zaraza koronavirusom, ne bi mogli sudjelovati na glasovanju o povjerenju vladi i mogućem imenovanju novog mandatara, ako se potvrdi da su zaraženi ili im bude određena samoizolacija.

“Zbog odgovornog postupanja i kako bi se osiguralo zdravlje svih sudionika na planiranoj sjednici parlamenta, odlučio sam privremeno povući svoju suglasnost na kandidaturu za predsjednika vlade i to sve dok se ne uspostave uvjeti za normalan rad svih zastupnika”, naveo je Erjavec u pismu predsjedniku parlamenta Igoru Zorčiču.

Time se sjednica, koja je trebala biti održana u srijedu, automatski otkazuje, no čini se da oporba i dalje inzistira na tome da vladu Janeza Janše, kako je zamišljeno inicijativom Koalicije ustavnog luka, treba smijeniti postupkom tzv. konstruktivnog nepovjerenja i stvaranjem nova parlamentarne većine. Janši i sadašnjoj vladi među ostalim zamjeraju loše vođenje epidemijske situacije, pogreške u vanjskoj politici, pritisak na medije i državna tijela te autoritarni stil vladanja.

Predsjednik Parlamenta Slovenije Zorčič izjavio je da eventualni izostanak nekih zastupnika s izvanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo i glasovalo o povjerenju vladi i imenovanju novog mandatara ne može biti razlog za njenu odgodu, te da bi glasovanje trebalo biti u zakonskom roku koji istječe u petak, sedam dana nakon što je oporba u postupak uložila tu svoju inicijativu, ali da se ona može još uvijek povući iz procedure.

Erjavec je sinoć za Slovensku televiziju kazizjavio ao da bi u takvim uvjetima glasovanje o oporbenom prijedlogu bili nepravedno i diskriminatorno.

Trenutno nije poznato koliko je zastupnika eventualno inficirano koronavirusom, a za sada je potvrđeno da je pozitivan samo zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Matjaž Han.