Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Sloveniji ozbiljna i da se zbog druženja tokom proteklih praznika očekuje povećanje broja zaraženih.

Janša je najavio da će se slovenačka Vlada ubuduće zbog ozbiljnosti epidemiološke situacije umjesto jednom na redovnim sjednicama sastajati dva puta sedmično.

“Još nismo dosegli vrh epidemije”, rekao je Janša na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja.

On je pozvao stanovnike na strpljenje, najavivši da će postupno otvaranje nakon lokdauna biti vođeno po regionalnom ključu u zavisnosti od broja zaraženih, ali da sadašnje mjere ostaju na snazi do 18. januara.

Janša je rekao da i dalje ostaje na snazi pravilo da do ublažavanja mjera može doći tek kada se na nacionalnom nivou postigne da sedmodnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika padne na manje od 1.350, a broj hospitalizovanih na manje od 1.200.

“To bi se moglo dogoditi u najboljem slučaju tek za sedam dana, nakon čega bi donijeli odluku o eventualnom ponovnom otvaranju škola za prva tri razreda, ali ne u svim regijama, već u onima u kojima situacija bude najbolja, dok bi vrtići bili otvoreni u cijeloj državi”, rekao je Janša.

U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 2.045 novih slučajeva zaraze virusom korona, a od posljedica Covida 19 umrlo je još 25 ljudi.

Trenutno je 22.718 aktivnih slučajeva zaraze, a sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 1.797. U bolnicama je 1.169 Covid pacijenata, od čega 189 težih slučajeva na intenzivnim odjeljenjima.