Slovenački ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa “zelene” na “žutu listu” epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju.

Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenačkih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenačkim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju.

“Svaki prijelaz neke države sa ‘zelene’ na ‘žutu’ listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje”, rekao je Hojs, dodavši da je Hrvatska već prešla kriterij od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u periodu 14 dana.

Posebni uslovi za one na “žutoj” listi, a na kojoj su sada uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevni karantin, osim u predviđenim izuzecima a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nosioci diplomatskih pasoša i slično.

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa “žute” liste u pravilu trebaju Kovid-19 negativan rezultat testa, i to ne stariji od 36 sati.

Za osobe koje dolaze iz zemalja s “crvene liste” obvezan je karantin.

Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili na Kosovu, u Srbiji, BiH, ili nekoj drugoj državi s “crvene liste” epidemiološki vrlo rizičnih država, što ne bi prijavili kako bi izbjegli 14-dnevni obvezni karantin i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji.

Zbog toga će nosioci slovenačkih dokumenata od ponoći na subotu, kada iz Hrvatske dolaze na slovenačku granicu, na graničnom prijelazu dokumentima ili računima morati dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama ako ih to zatraži granična policija.

Za one koji su boravili u državama s “crvene liste” biće otvorena samo četiri granična prijelaza, gdje će im se izdavati rješenja o obveznom karantinu koji će odmah stupiti na snagu.

Riječ je o graničnim prijelazima Gruškovje/Macelj, Obrežje/ Bregana, Metlika/Jurovski Brod i Jelšane/Rupa, a rješenja o karantinu za putnike iz tih destinacija izdavaće se na isti način i na aerodromu Brnik, te na graničnom prijelazu s Mađarskom – Pince.

Druge nedjelje ta bi procedura mogla biti ubrzana nakon što će u parlamentu biti prihvaćen novi zakon kojim će se omogućiti elektronički prijenos izdatih rješenja skeniranjem dokumenata, pojasnio je Hojs.

Kazna za kršenje odredaba o karantinu iznosi 400 do 600 eura, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i krivična odgovornost, upozorio je Hojs.