Nakon više od dva mjeseca nastave na daljinu, u Sloveniji su otvorene prve učionice, ali samo za učenike s kojima se radi po programu prilagođenom djeci s posebnim potrebama, dok je otvaranje ostalih razreda zbog pandemije Covida-19 još neizvjesno.

Vjeruje se da je ovako ranom otvaranju škola doprinijela nedavna odluka ustavnog suda da se djeca s posebnim potrebama vrate u klupe i obrazovni proces što prije jer se to inače nikako neće moći nadoknaditi kao možda kod drugih učenika.

Svi ostali učenici će morati čekati još barem sedmicu da se vrate u klupe, zavisno o epidemiološkoj situaciji koja se mora poboljšati.

Sadašnji broj dnevnih novih zaraza i stanje u bolnicama ne ispunjavaju uslove za ponovni početak obrazovnog procesa u školama koje je svojim semaforom s kriterijima otvaranja pojedinih djelatnosti prije više od mjesec dana odredila vlada Janeza Janše.

Državna tajnica u ministarstvu zdravstva Marija Magajne kazala je međutim da će o uslovima za otvaranje škola raspravljati još ovaj dan, nakon što se bude vidjelo kako je na incidenciju zaraza u Sloveniji uticalo privremeno ublažavanje mjera i restrikcija kretanja koje je vrijedilo tokom božićnih praznika i proslave Nove godine.

U međuvremenu je potrebno obaviti i masovno testiranje antigenskim testovima zaposlenih u školama, što je uslov za ponovni početak nastave i povratka učenika u klupe.

Planom vlade određeno je da se u razrede najprije vrate učenici prvih triju razreda osnovnih škola, te da se ponovo otvore i vrtići.

Nezadovoljstvo direktora škola, roditelja, ali i stručnjaka iz pedagogije i didaktike izazvala je ovih dana izjava ministrice obrazovanja Simone Kustec da se online nastava u Sloveniji odvijala odlično i bolje nego u drugim zemljama.

Stručnjaci navode da će djecu nakon tako duge nastave online teško biti “probuditi” iz mentalnog stanja u kojemu su sada i naviknuti na stari režim učenja, te da njihovo ponovno uključivanje u živi obrazovni proces i sve aktivnosti u školi treba izvesti što prije – kako zbog ponovne socijalizacije, tako i zbog nadoknađivanja onoga što se prekidom nastavnog procesa prošle jeseni izgubilo.

“Očekujemo da ćemo vladinu uredbu u vezi s budućom nastavom dobiti najkasnije do sutra (srijeda), kako bismo mogli izvesti testiranje osoblja na koronavirus”, kazao je Gregor Pečan, jedan od voditelja udruženje direktora slovenskih škola.