Vlada Republike Slovenije je proširila većinu do sada preduzetih mjera borbe protiv KOVID-19, usvojivši pritom dodatna ograničenja.

Tako će se nastava u osnovnim i srednjim školama i dalje izvoditi na daljinu, a u vrtićima će biti organizovana samo hitna pomoć za djecu.

Što se tiče sportskih aktivnosti, samo profesionalni sportaši mogu trenirati u zatvorenom, dok za sve ostale postoje ograničenja.

Kao i na proljeće, javni prevoz, uključujući autoškole, ponovno će biti zaustavljen, najavio je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Taksi službe i dalje će moći raditi, a administrativne jedinice rješavaće najhitnije slučajeve. Moći će djelovati vulkanizeri, uključujući dimnjačare. Industrijska proizvodnja nastaviće raditi normalno, uz sva ograničenja, naravno, kao i gradnja na nenaseljenim gradilištima.

Svi tržni centri i trgovine, osim prehrambenih, biće zatvorene. Trgovine hranom, ljekarne, banke i pošte i dalje će se otvarati.

Prema riječima ministra Gantara, sve mjere vrijede sljedećih 14 dana. Uredba koja se tiče ekonomije bit će usvojena u petak, a mjere će stupiti na snagu u ponedjeljak. Preostale mjere stupiće na snagu u petak ili vikendom. Javni prevoz prestaje s radom u ponedjeljak.

“To je neophodno za smanjenje kontakata i jedini način da se dođe do kontrolisanog puštanja mjera bez opasnosti da se sve skupa okrene u negativnom smjeru”, rekao je Gantar.

Od petka će biti na snazi i zabrana bilo kojeg okupljanja, osim unutar istog kućanstva ili domaćinstva.

Uredba o privremenom djelomičnom ograničenju kretanja ljudi, koja stupa na snagu sutra, zabranjuje okupljanje do šest osoba na javnim mjestima, osim okupljanja pojedinaca iz iste obitelji ili onih koji žive u zajedničkom domaćinstvu.

Zabranjena su okupljanja, proslave, vjenčanja, mise i vjerske svečanosti.