Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije do sada je primio jedan izvještaj o neželjenim efektima nakon vakcinacije protiv kovida 19 i jedan izvještaj o smrti, koji se poklapa sa vakcinacijom u jednom od domova za stare, javila je Slovenačka novinska agencija.

Institut je obavijestio Ministarstvo zdravlja koje će sazvati komisiju za vakcinaciju koja će detaljno istražiti slučaj.

Ministarstvo zdravlja će o nalazima obavijestiti nadležne institucije i javnost, navodi se u saopštenju Instituta.

Slovenački mediji javili su da je štićenica slovenačkog doma za starije preminula nakon vakcinisanja “Fajzer”-“Biontek” vakcinom protiv kovida 19, ali da je preminula imala i druge višestruke pridružene bolesti i da nije vjerovatno da je vakcinisanje imalo veze sa smrću.

“Podatke o nuspojavama prilikom cijepljenja prikuplja Institut za javno zdravlje. Svaki se događaj vezan uz vakcinisanje analizira kako bi se ustanovilo je li postojala kakva veza”, rekla je novinarima državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Marija Magajne.

Roman Jerala sa Hemijskog instituta u LJubljani rekao je slovenačkoj televiziji da su u svijetu su sada nakon vakcinisanja “Fajzerovom” vakcinom, koje se primjenjuje i u Sloveniji, zabilježena dva smrtna slučaja kod osoba koje su se vakcinisale, a oba su vezana s drugim pridruženim bolestima kod umrlih.

On je istakao da nijedan od ta dva slučaja nije bio direktno povezan sa samim vakcinisanjem.