Slovenska vlada je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u jednoj od 12 statističkih regija, u njoj danas opet uvela strože restrikcije, dok se u ostalima do 5. marta produžavaju mjere koje su vrijedile i do sada.

“Epidemiološka slika u obalno-kraškoj regiji bitno je slabija nego u ostalima”, rekla je na konferenciji za novinare portparol vlade Maja Bratuša, dodavši da će se za nju primijeniti mjere i restrikcije koje vrijede za tzv. “crvenu” fazu epidemije.

Zato će u toj regiji, čiji je centar Koper, od subote ponovo biti zatvorene za kupce neesencijalne trgovine s površinom iznad 400 kvadratnih metara i neke servisne aktivnosti, dok će u svim preostalima biti potrebno redovno testiranje zaposlenih na koronavirus.

Još nije jasno hoće li stanovnici u tom dijelu Slovenije opet biti “zatvoreni” u opštinske granice, kako je inače predviđeno prema vladinom “semaforu” kad se dođe u crvenu fazu, prenose slovenski mediji.

Nakon nedavnog protesta taksista, koji su se morali testirati na koronavirus dva puta sedmično, vlada Janeza Janše odlučila je da će se testovi provoditi samo jednom sedmično, a isto vrijedi i za vozače autobusa te konduktere u vozovima.

Uz to, predstavnici vlade i policije upozorili su da zbog fluktuatacije broja novih slučajeva zadnjih dana ne treba skoro očekivati ulazak Slovenije u tzv. “žutu” fazu epidemije, kad će nastavu u školama moći pohađati učenici svih razreda i kad se očekuje ukidanje policijskog sata.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 852 zaraze, uz 18,7 odsto pozitivnih nalaza na ukupan broj testova. Potvrđeno je sedam preminulih od Kovida-19, broj hospitalizovanih je stabilan i ne raste, a prosječno se tokom sedmice dnevno registruju 763 zaraze, objavila je slovenska vlada.

Predstavnik slovenske policije pozvao je sve građane da se idućih dana, osobiti tokom vikenda, pridržavaju svih mjera i restrikcija, kako se epidemije ne bi širila, te najavio oštrije kontrole mobilnosti.