U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.767 novih zaraza koronavirusom i 17 smrtnih slučajeva. Restriktivne mjere ostaju na snazi najmanje do 22. januara, a stanje epidemije je produženo za dva mjeseca, saopćila je Vlada Slovenije.

Vlada premijera Janeza Janše sinoć je objavila da se ponovo dopušta rad hemijskih čistionica. Sve ostale mjere ostaju na snazi, uključujući zabranu javnih okupljanja, druženje samo u obiteljskom krugu šest osoba, policijski sat, te načelnu zabranu kretanja izvan granica općina prebivališta.

S druge strane, još nema ništa od otvaranja obrazovnog sistema, što je jedan od prioriteta pri budućem “otvaranju”, pa se nastava i dalje odvija online. Grupa roditelja iz Celja dala je na Ustavni sud zahtjev za provjeru ustavnosti takve odluke vlade. Naveli su da tako nastaje velika šteta za učenike i cijelo društvo jer učenje od kuće traje već mjesecima.

Vlada je ovih dana objavila da nema uvjeta za popuštanje mjera jer je broj dnevnih zaraza i dalje previsok, premda se stabilizira broj hospitalizacija.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravstva, u protekla 24 sata u Sloveniji je sa 5.637 PCR testova potvrđeno 1.415 zaraza, a sa 5.857 brzih antigenskih testova još 352 infekcije.

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno iznosi 23.230, u bolnicama je 1.244 oboljelih od Covida-19, a na intenzivnim odjelima 205.

Od Covid-19 do sada je u Sloveniji preminulo ukupno 3.070 osoba.