U Sloveniji su u posljednja 24 sata zabilježena 24 slučaja zaraze koronavirusom, a i svi ostali indikatori su vrlo dobri i zato vlada neće produžiti stanje epidemije koje završava u utorak, 15. lipnja.

S 1023 PCR testova potvrđeno je 24 zaraza ili 2,3 posto. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 147, a četrnaestdnevna incidenicija na 100.000 stanovnika pala je na 130.

Preminula su dva pacijenta oboljela od Covida-19, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije umrlo je 4.406 ljudi zaraženo koronavirusom, u bolnicama su još 134 pacijenta, potpunim cijepljenjem je imunizirano 26,1 posto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Vlada je objavila da nakon 15. lipnja neće produžiti stanje epidemije koje je u drugom valu bilo proglašeno 18. listopada, ali će neke epidemiološke mjere i dalje ostati na snazi.

U prijelaznoj fazi, dok Slovenija ne uđe u tzv. zelenu fazu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), a što se očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja, i dalje će biti obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima.

Ostaju na snazi i ograničenja poput broja prisutnih u zatvorenim prostorima. Uvjeti za prisustvovanje koncertima i drugim događanjima i dalje su negativni test na koronavirus, da je osoba preboljela Covid-19 ili puno cijepljenje.

Vlada Slovenije je ponovila apel onima koji se još nisu odlučili za cijepljenje da to učine što prije. Ovoga tjedna bit će organizirano i masovno cijepljenje bez poziva i najava za sve koji to žele i u neurbanim područjima, nakon što su takve akcije prošli tjedan vođene u gradskim sredinama.