Pojedinačni slučajevi nediscipline oko pridržavanja protokola za osobe sa sumnjom na infekciju koronavirusom zabrinjavaju slovenske zdravstvene vlasti, poput onoga koji se jutros dogodio u Kopru nakon kojeg je privremeno zatvoren dom zdravlja.

Kako je objavila slovenska televizija, u lokalnu ambulantu u trećem najvećem slovenskom gradu bez najave su došla trojica pacijenata s vidljivim znakovima zaraze te uznemirili zdravstveno osoblje i pacijente koji su bili u čekaonici.

Nisu se prethodno najavili svom ljekaru, koji bi ih uputio na mjesto gdje se mogu testirati na koronavirus, pa je koparski dom zdravlja na nekoliko časova morao biti zatvoren, a prostorije ponovo očišćene i dezinfikovane.

Spomenuta trojica sa sumnjom na koronavirus testirana su na pravom mjestu i sada su u izolaciji, dok je pacijentima koji su u to vrijeme bili u čekaonici do daljnjeg preporučen ostanak kod kuće, uz detaljne informacije.

Slovenska televizija prenijela je da je do sada među zdravstvenim osobljem zabilježeno osam slučajeva zaraze koronavirusom, a među zadnjim je slučaj ljekara iz ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra koji je bio u kontaktu s još dvojicom kolega kojima su uzeti brisovi, ali rezultat testiranja još nije poznat.

U Sloveniji je do sada potvrđeno 25 slučajeva zaraze koronavirusom, a za 50-ak osoba određen je karantin kod kuće. Još uvijek je u Sloveniji uglavnom riječ o “importovanim” slučajeva zaraze, osobama koje su boraville u Italiji, ali je zadnjih dana sve više sekundarnih infekcija, što brine zdravstvene vlasti. One ipak ocjenjuju da je država još uvijek u prvoj fazi kad kontroliše širenja infekcije te da još nije nastupila faza kad bi trebalo zatvarati škole i vrtiće.

Slovensko ministarstvo inostranih poslova danas je u upozorenju navelo da ne savjetuje putovanja za područje cijele Italije, nakon što je italijanska vlada proglasila karantin za cijelo područje Italije, a očekuje se da će uskoro biti uspostavljene nadzorne tačke policije i zdravstvenih timova na pojedinim prelazima s Italijom.