Slovenija je u zadnja 24 sata potvrdila 122 zaraze koronavirusom uz 4,5 posto pozitivnih među testiranima, a poboljšanje epidemiološkog stanja potvrđeno je time da je po kriteriju Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) iz crvene prešla u tzv. “narančastu” fazu, objavila je slovenska vlada.

U slovenskim bolnicama trenutno je 165 covid pacijenata, sedam manje nego dan ranije, a četiri oboljela pacijenta umrla su u zadnja 24 sata, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Sedmodnevni prosjek novooboljelih u jednom danu pao je na 178, a 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika pala je na 146, što ispunjava kriterije da Slovenija ulazi u narančastu fazu epidemije, po kriterijima ECDC-a, objavio je Institut za javno zdravlje (NIJZ).

“Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena”, naveo je na svom Twitter računu premijer Janez Janša, komentirajući nove podatke o zarazama i broju do sada cijepljenih jer je do sada cijepljeno 753 tisuće ljudi, dok je svim potrebnim dozama cijepljeno 24,9 posto stanovništva, a u populaciji starijih od 50 godina njih 47,2 posto.

Osim toga, Janša je naveo da među one koji su zaštićeni od obolijevanja treba pribrojiti i one koji su već bili zaraženi i preboljeli infekciju, što stvara još više prostora za optimizam.

Kako prenose mediji, vlada je najavila da uredbom više neće produžavati stanje epidemije Covida-19, a sadašnja se odnosi na razdoblje koje istječe 15. lipnja.

Unatoč tome, epidemiolozi su vladi predložili da odgodi nova popuštanja mjera, pa će većina onih koji su sada na snazi vrijediti i sljedećih tjedana, a neka i preko ljeta, a uvjeti za neke događaje i aktivnosti moći će se popuštati samo za cijepljene, one koji su Covid preboljeli, te za osobe s negativnim testom.

Ovog tjedna počela je i kampanja masovnog cijepljenja bez najave i naručivanja u domovima zdravlja u većim gradovima, a vlada je objavila da će se to nastaviti i ubuduće, akcijom “otvorenih vrata” u centrima za cijepljenje, dva puta na tjedan.

Vlada se je za sistem masovnog cijepljenja bez poziva odlučila jer je taj način “Slovencima očito bliži”, kazao je danas na konferenciji za novinare ministar zdravstva Janez Poklukar, dodavši kako se trenutno povoljna epidemiološka slika može pripisati u prvom redu uspješnom cijepljenju.