U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 8.063 testa potvrđeno 2.226 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covid-19 umrlo je još 43 oboljelih, objavila je slovenačka vlada.

Riječ je o trećem najvećem dnevnom broju zaraženih od početka epidemije, nakon što je 27. oktobra bilo 2.611 zaraženih, a i udio pozitivnih testova je povećan u odnosu na prethodni dan i iznosio je 27,61 posto, kad su zabilježene 1.302 zaraze i 59 mrtvih, najviše do sada, prenosi Hina.

Slovenačka vlada sutra će odlučivati o epidemiološkim mjerama, a vladin stručni tim za Covid-19 predložio je da se sve restriktivne mjere produže i na iduću sedmicu.

Stroge mjere i zatvaranje u Sloveniji su na snazi već skoro mjesec dana, a neki smatraju da bi trebale ostati na snazi do kraja godine, uprkos mišljenjima da je dosegnut tzv. “plato” drugog vala epidemije i da bi broj dnevnih zaraza mogao krajem ove i početkom iduće sedmice početi padati, nakon čega će početi padati i broj hospitalizacija.

U Sloveniji je od početka epidemije od posljedica Covid-19 umrlo 1.199 ljudi, a mediji navode da je po međunarodnim podacima Slovenija na prvom mjestu po mortalitetu među oboljelima u zadnjih sedam dana.

Premijer Janez Janaša danas će u parlamentu predstaviti novi zakonski paket pomoći za koronakrizu koji među ostalim donosi i veliko povećanje kazni za prekršioce epidemioloških mjera koje bi se naplaćivale u iznosima od hiljadu do deset hiljada eura, ali opozicija je amandmanom na zakon tražila da se od toga odustane.