Slovenačka vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacijeu vezi sa Kovid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

“Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze Kovid-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantina ili samoizolacije prilikom prelaska granice”, saopštila je slovenačka vlada.

Nakon što je krajem prošle nedjelje proglasila kraj epidemije bolesti Kovid-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica EU-a i zajedničkog Evropskog privrednog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Slovenački ministar za privredu Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka juna, a u ponedjeljak je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za spoljne poslove Peterom Szijartom. Prema riječima slovenačkog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prelaza granice i osiguraju svi uslovi da ne dođe do ugrožavanja zdravlja, odnosno mogućnosti širenja koronavirusa.

Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom.