Slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar najavio je danas da će masovno vakcinisanje započeti sledeće nedjelje u slovenačkim bolnicama, upozoravajući na “lažni osjećaj sigurnosti” zbog trenutne povoljne epidemiološke situacije.

“Ovih dana imamo osjećaj lažne sigurnosti zbog povoljne epidemiološke situacije. Ali moramo biti svjesni da je opasniji delta soj blizu nas i da je masovna vakcinacija jedini način da ove jeseni ponovo ne razgovaramo o tome da li će se otvoriti škole ili ne i da li će turizam, ugostiteljstvo i druge djelatnosti raditi”, upozorio je ministar tokom posjete bolnicama u više gradova u okviru kampanje vakcinacije, prenijela je agencija Hina.

U Sloveniji je samo jedna trećina stanovnika primila obje doze, a zainterovanost građana za vakcinaciju je opala u poređenju sa vremenom kada je bilo premalo vakcina i nedovoljna je za postizanje masovne imunizacije.

Sljedeće nedjelje u slovenačkim bolnicama biće organizovana masovna vakcinacija bez najave, a biće pozvani da prime vakcinu i oni koji budu dolazili na ambulantne preglede, najavio je Poklukar, dodavši da na preglede dolazi po 20.000 pacijenata dnevno.

U Sloveniji u posljednjih šest dana nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog kovida-19, dok je 14-dnevna “incidencija” opala na 22 slučaja na 100.000 stanovnika, a samo 64 oboljelih od kovida- 19 je hospitalizovano.