Slovenija lobira da u idućem sastavu Evropske komisije dobije resor za proširenje EU-a, a glavna kandidatkinja vlade za to mjesto je europarlamentarka Tanja Fajon, nekadašnja dopisnica Slovenske televizije iz Brisela i članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD), tvrdi danas mariborski dnevni list Večer pozivajući se na izvore u vladi.

Fajon (48) je na nedavnim evropskim izborima po treći put izabrana u Evropski parlament.

Izjava premijera Marjana Šareca da ga zbog slovenskog poznavanja Balkana zanima resor za proširenje i susjedsku politiku u novoj Komisiji dobro je odjeknula u kolicijskim krugovima njegove vlade, a Fajon je glavni potencijalni kandidat za to mjesto, iako Šarec kao rezervu spominje i profesora politologije Klemena Grošelja, koji je u Evropski parlament izabran na listi njegove stranke, a ne koalicijskih socijaldemokrata, poput Fajon, ali ima manje političkog iskustva od nje, navodi list.

Vladini stratezi koji rade na ključnim parametrima slovenske vanjske politike ističu pritom jake političke i gospodarske interese Slovenije u regiji. Smatraju kako bi dobivanje resora za proširenje te interese dodatno učvrstilo i da bi Slovenija proces proširenja mogla ubrzati, navodi mariborski dnevnik.

„Riječ je o procesu koji je i u slovenskom i u širem evropskom interesu. Slovenija se u pregovaračkom procesu za vodeće funkcije na razini EU-a uskladila s vodećim državama integracije. Zato bi dobivanje resora za proširenje značilo da bi najvažnije zapadne države konzultirale Sloveniju kad bude riječ o proširenju na područje zapadnog Balkana”, analizira Večer.

U lobiranju da dobije resor za proširenje Slovenija će isticati da, za razliku od Hrvatske, ima vrlo dobre odnose sa svim državama u regiji i da se je tokom pregovora o čelnim pozicijama u EU „distancirala od problematičnih istočnoevropskih država zbog kojih ta mjesta nisu zauzeta na osnovi koncepta spitzenkandidata“. Osim toga, iako do proširenja EU, prema najavama francuskog predsjednika, ne može doći prije produbljivanja, odnosno reforme EU-a, Slovenija će argumentirati da jedno drugo ne isključuje, odnosno da se radi o dva „paralelna procesa“, navodi među ostalim mariborski list.

S druge strane, navodi Večer, dobivanje spomenutog resora moglo bi za Sloveniju biti potencijalno rizično jer bi u slučaju neproširenja EU države na Balkanu krivca tražile u Sloveniji i njenom europovjereniku (povjerenici), a pitanje je i koliko bi to mjesto koristilo zastupanju slovenskih gospodarskih interesa u regiji.

List dodaje da je Austrija na području Balkana svoje gospodarske interese mnogo više širila preko svojih banaka nego preko europovjerenika Hana (Johannes Hahn), zaduženog za proširenje u odlazećoj Komisiji Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), prenosi Hina.

„Izvori bliski vladi ističu da procesi širenja i reforme EU-a moraju ići paralelno, posebno zato jer se prilike u regiji zaoštravaju, te ako EU ne odreagira sa širenjem na regiju moguće je da taj prostor zauzmu neevropski geostrateški interesi, kineski, ruski ili turski, navodi list iz Maribora.