Kompletan slovenski državni vrh u petak se cijepio AstraZenecinim cjepivom kako bi ostalim građanima vratio povjerenje u to cjepivo koje je Europska agencija za lijekove (EMA) dan ranije ponovno proglasila učinkovitim i sigurnim za primjenu.

Predsjednik Borut Pahor, premijer Janez Janša, predsjednik parlamenta Igor Zorčič i predsjednik Državnog vijeća Alojz Kovšca zajedno su se cijepili popodne u prostorijama Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ). NIJZ je objavio kratak video, dok svi čekaju na cjepljenje, sjedeći na stolcima, uz primjerenu fizičku distancu te njihove pojedinačne fotografije, gdje im medicinska djelatnica aplicira cjepivo.

Pahor je nakon cijepljenja na Twitteru napisao da je time želio dati svoj skromni prilog da se epidemija u Sloveniji što prije završi.

“Vjerujmo znanosti i stručnjacima koji nas pozivaju da se cijepimo”, poručio je slovenski predsjednik, dodavši kako sredinom ove godine Slovenija slavi 30. obljetnicu samostalnosti, a nakon toga po drugi put preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije pa želi da se država do tada vrati u “normalno stanje” nakon teške zdravstvene krize izazvane korona virusom.

“Želio bih da ovogodišnji Dan državnosti 26. lipnja proslavimo zajedno i po cijeloj našoj domovini i da se vratimo k normalnom životu. Imamo cjepivo koje je glavni način da se to ostvari”, naveo je Pahor u poruci građanima.

Da se je cijepio i predsjednik vlade Janez Janša potvrdila je na Twitteru i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS).

U petak se cijepio i ministar obrane Matej Tonin, a idućih će se dana prema planu cijepiti i ostali članovi vlade, dok je u petak već započelo i cijepljenje zastupnika u parlamentu te zaposlenika u pomoćnim službama u toj ustanovi.

Nakon kratkotrajnog preventivnog zastoja s cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom Slovenija je u petak, nakon što ga je EMA opet proglasila sigurnim i učinkovitim, opet dozvolila da se koristi pa će se nastaviti njime masovno cijepiti i osoblje u školama i vrtićima, kako bi se odgojno-obrazovni procesi uživo mogli nastaviti.