Jubilarno, pedeseto “Slovo Gorčina” otvoreno je na stolačkoj nekropoli Radimlja. Upriličena je svečana akademija na kojoj su dodijeljene nagrade „Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini.

Članovi stručnog žirija predvođenog piscem Semezdinom Mehmedinovićem kažu kako su između 60 prijavljenih imali jako težak zadatak odabrati tri najbolje zbirke poezije mladih pjesnika. Ovogodišnja nagrada Mak Dizdar otišla je u ruke Nikolini Todorović iz Sarajeva za zbirku Baštovanka Ofelija.

 Drugu nagradu osvojila je Emina Kovačević iz Mostara za zbirku „Skice iz unicef sveske” a trećeplasirani je Luka Ivković iz Šibenika sa zbirkom poezije „Gašenje glasova.”

Jubilarno izdanje slova gorčina donosi bogat program koji uz književne sadržaje nudi i filmove, koncerte te izložbe. Ovaj festival u svojih je 50 godina postojanja izrastao u jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Hercegovini i smjestio Stolac na kulturnu mapu Europe.

U povodu obilježavanja godišnjice izdata je i monografija festivala astolačkoj publici bit će prikazan i dokumentarni film o legendarnoj grupi Indexi iz produkcije BHRT-a.