Bivši vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić oslobođen je danas pred zagrebačkim Županijskim sudom optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje saradnika oštetio za 1,25 miliona evra.

Oslobođeni su i nekadašnji menadžeri “Agrokora” Ante Huljev, Piruška Canjuga i austrijska državljanka Nikol de Rosi.

Todorić, koji u postupku nije želio sarađivati sa sudom, došao je na izricanje presude. Svi optuženi odbacivali su sve što im se stavljalo na teret, prenose hrvatski mediji.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave “Agrokora”, i Huljev, kao izvršni direktor finansija, u koncernu 2013. zloupotrebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarske firme za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švajcarska firma time se, prema optužnici, materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 miliona evra.

De Rosi, kao odgovornu osobu švajcarske firme, tužilaštvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švajcarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Canjugi, nekadašnjoj članici uprave “Agrokora”, stavljano je na teret da je podstrekivala optužene.

U optužnici se navodi i da su stvarni vlasnici švajcarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od novembra 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno tužilaštvo je u tom, glavnom dijelu slučaja “Agrokor”, optužnicu podiglo 15. septembra.