U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine razmatrana je žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koji su do sada dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Dženana Memića.

Odbrana vjeruje da će Vrhovni sud potvrditi oslobađajuću presudu Seferovićima. Konačna odluka Vrhovnog suda očekuje se za 10 do 15 dana.

VLADO MIŠKOVIĆ, federalni tužitelj

Sa zaključkom vještaka Smajić Nijaza koji je zaključio da polomljeni komadi plastike i stakla na licu mjesta koji su pronađeni prilikom vršenja uviđaja dana 8. 12. 2016.godine potiču potiču od prednjeg fara i pokazicača pravca na strani vozača od komij vozila … Identičan je sa komi vozilom kojem je upravljao optuženik…”

Iznoseći nalaze, federalni tužitelj pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine argumentovao je novu žalbu Kantonalnog Tužilaštva na drugu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću. S druge strane, odbrana Ljube i Bekrije, kao i advokat Muriza Memića, tvrde da iznesene tvrdnje nisu obuhvaćene presudom Kantonalnog suda u Sarajevu.

RUSMIR KARKIN, advokat Ljube i Bekrije Seferovića

“Iako je pojavljuje ovaj vještak koji je bio na licu mjesta, međutim nije bio nije bio u istom timu koji je radio predm etni nalaz”.

IFET FERAGET, advokat Muriza Memića

“Nijedan dokaz ne potvrđuje da je optuženo Seferović tom prilikom vozio taj kombi, nijedan dokaz ne potvrđuje da je to taj kombi osim eventualne vjerovatnosti. Nijedan dokaz ne potvrđuje da je to zeleni kombi.

Povreda se ne može dovesi u vezu sa kontaktom pješaka i vozila. Alisa Mutap nije dobila povrede u saobraćajnoj nesreći to je i reako vještak Karan na kojeg se poziva kolega Mišković. Svi dokazi su apsolutno podmetnuti. Mi smo na korak od razbijanaj ove pravosudne mafije.

BEKRIJA SEFEROVIĆ, optuženi

“Nakon što je javno saslušao sve strane, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine nema zakonski okvir da donese konačnu odluku. Odbrana smatra da bi to moglo biti u okviru 10-15 dana, uz, kako kažu, povjerenje da će sud potvrditi oslobađajuću presudu”.

IFET FERAGET, advokat Muriza Memića

“Ja sam rekao da bi revolucionarna odluka bila da Vrhovni sud odbaci ovu žalbu”.

MURIZ MEMIĆ, otac Dženana Memića

“Nakon pet godina ne odustaju idu dalje ponižavaju nas znaju oni da je Dženan ubijen, svi dokazi pokazuju na to ali oni i dalje guraju svoje dokaze. Neki nalaz vještaka iz Srbije su uložili to je nelegalan nalaz. Pozivam Gordanu Tadić da reagira na ovo krajnje je vrijeme”.

Ako Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbije ovu žalbu, što porodica Memić i očekuje, a Feraget navodi kao revolucionarnu odluku, time bi, i istraga konačno mogla ići korak dalje. Podsjetimo, istraga u ovom slučaju traje više od 5 godina.