Prošlo je više od godinu dana od otkrivenog slučaja “Pazarić”. Još se sjećamo nehumanih scena vezivanja djece. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet. Šta se promijenilo i da li je iko odgovarao?

Osnovni uslovi, hrana i briga koji bi trebali biti zagarantovani samim smještajem, tek nakon što je otkriven slučaj “Pazarić” postaju bolji. Od tada, Muamer Kulejluja je imenovan kao predstavnik roditelja u privremeni Upravni odbor Zavoda i zaposleno je šest njegovateljica. Kako kaže, više od godinu dana slučaj “Pazarić” nije dobio sudski epilog, nema okrivljenih ni optuženih.

Predmet koji je vezan za tretman štićenika u Zavodu Pazarić u kantonalnom tužilaštvu, kako navode, vodi se kao prioritetan i nakon okončanja javnost će biti upoznata.

Zbog brojnih obaveza, kako su naveli iz Zavoda Pazarić, vršiteljica dužnosti direktora Mevlida Bandić, nije mogla realizovati razgovor za medije, dodajući da ćemo odgovore na pitanja dobiti pisanim putem. Odgovore nismo dobili. Više informacija o cijelom slučaju dobili smo od zastupnice u Federalnom parlamentu Sabine Ćudić, čijih je sedam zaključaka usvojio Zastupnički dom na sjednici održanoj 8. decembra prošle godine.

Rok za realizaciju ovih zaključaka je 1. februar. Оd 14 zaključaka koje je Zastupnički dom Federalnog parlamenta donio u decembru 2019. nije provedeno mnogo, no, kako kaže Ćudić, napravljen je važan korak u procesu depolitizacije ovih ustanova.

U proteklih godinu dana formirana je radna grupa koja je uradila Nacrt zakona o ustanovama socijalne zaštite, rekli su iz resornog ministarstva. Federacija Bosne i Hercegovine je usvojila i strategiju o deinstitucionalizaciji osoba sa intelektualnim poteškoćama, te strategiju o transformaciji ovih ustanova. Federalna vlada je naložila imenovanje Samira Suljagića za novog direktora Zavoda, čije će imenovanje na ovu funkciju biti tokom naredne sedmice.