Svega 18 dana bio je kompletan Savjet ministara, koji je trebalo da bude formiran neposredno nakon opštih izbora 2018. godine. Blokade na relaciji SNSD i partneri – SDA, završene su tek 15. maja, potvrdom imenovanja DNS-ovog ministra za ljudska prava i izbjeglice i zamjenika ministra bezbjednosti iz redova Socijalističke partije. Jučerašnja ostavka Fahrudina Radončića, Savjet ministara ponovo ostavlja bez jednog člana. Nasljednika treba da predloži SDA. Hoće li dobiti podršku?

Rukovodstvo SDA bi, kako saznajemo, sutra trebalo da održi sjednicu na kojoj bi, iako za sada nije na dnevnom redu, trebalo da se raspravlja i o ministarskom kandidatu. U toj stranci zid ćutanja drugi dan. Niko od funkcionera sa kojima smo kontaktirali nije bio raspoložen za bilo kakav komentar, nakon što je lider SBB-a podnio ostavku. Fahrudin Radočić danas nije htio da govori o budućnosti. Ipak, u svojoj jučerašnjoj izjavi, nije ostavio mnogo dilema.

“SDA, HDZ i SNSD imaju dovoljno ruku u državnom parlamentu da provode svoju politiku i mislim da je boravak, odnosno participacija SBB-a na državnom nivou, odnosno u Vijeću ministara završena priča”, rekao je Radončić.

A gdje se za neke završava, za druge bi priča tek mogla da počne. S obzirom na to da je SDA bila ta koja je kočila imenovanje Mlađena Božovića, DNS-ovog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji na kraju nije postao ministar, već se spekuliše da bi SNSD sa svojim partnerima mogao učliniti isto. Lider te stranke – dvosmislen.

“Postoje uslovi da postoje zakonske obavze i uslovi koje tamo mora da ispuni. To je uslov. To znači da ćemo sačekati da vidimo da li će proći te provjere”, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

SNSD i HDZ će se, kao i do sada, na državnom nivou držati zajedno, dok SDA za sada, po svemu sudeći, može da računa na DF Željka Komšića, koji ima jednog ministra u Savjetu ministara.

“Nema dileme da tu postoje određene nesuglasice oko strateških pitanja, i da postoje političke snage u BiH, tu prije svega mislim na sadejstvo SNSD-a i HDZ-a koji na svaki mogući način otežavaju funkcioniranje institucija u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dženan Đonlagić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Prema Zakonu o Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, nakon što prihvati ostavku, predsjedavajući ima rok od 15 dana da imenuje novog ministra, a kada Komisija za imenovanja odradi svoj dio posla, potvrda imenovanja ide u Predstavnički dom. Još dva člana Savjeta ministara već naredne sedmice će biti na probi. Opoziciona inicijativa za smjenu SNSD-ovog Staše Košarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, nalazi se na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma. Na istoj sjednici poslanici će raspravljati o smjeni Siniše Ilića, zamjenika ministra civilnih poslova iz Ujedinjene Srpske, takođe zbog “korona žurke” na kojoj je bio i Košarac.