Prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH ove godine upisalo je 19.278 učenika, što je manje za 1.010 učenika ili 4,98 odsto u odnosu na prethodnu.

Ove školske godine u Federaciji BiH ukupno je 182.282 učenika osnovnih škola, što predstavlja smanjenje za 1.771 učenika ili 0,96 odsto u odnosu na prethodnu, podaci su Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti (FMOZ).

Osim broja učenika u osnovnim i srednjim školama ove godine, Informacija o upisu učenika u osnovne i srednje škole u 2019./20. godini donosi podatke i o broju učenika u prethodnih pet školskih godina.

Bosansko-podrinjski kanton u šestogodišnjem periodu bilježi povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, dok svi ostali kantoni bilježe smanjenje. Pritom, Sarajevski kanton bilježi povećanje ukupnog broja učenika osnovnih škola u odnosu na ostale kantone, saopštili su iz FMOZ-a.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu u prvi razred srednje škole upisano je više učenika u tekućoj školskoj godini u odnosu na prethodnu školsku godinu, dok je u ostalim kantonima upisano manje učenika.

Tokom šest godina, svi kantoni, osim Tuzlanskog, bilježe smanjenje broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole, dok je ukupno na nivou Federacije BiH došlo do smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole od 18,66 odsto.