U Derventi je održana prva sjednica Skupštine, otkad je ova lokalna zajednica i zvanično dobila staus grada, a između ostalog, donesena je odluka o smanjenju plata derventskim funkcionerima, koje su bile najviše u regionu.

Plate derventskih funkcionera bile su veće i od zarade predsjednika susjednih država.

Gradonačelniku Dervente smanjena je plata sa 3,5 na 2,5 prosječne zarade u gradskoj upravi, dok je predsjedniku Skupštine grada smanjeno sa 3,3 na 2,5 prosječne zarade u gradskoj upravi. Ujedno se umanjuje i plata zamjeniku gradonačelnika Dervente. Plata gradonačelnika do sada je iznosila 4.655,69KM u netu (bruto 7.636,69KM), plata predsjednika Skupštine u netu 4.075,86KM, što je u brutu oko 6.600KM.

Sjednica je zanimljiva i po tome što su nastupile prve odluke nove skupštinske većine predvođene SDS-om i PDP-om, nakon prošogodišnjih lokalnih izbora održanih u novembru, kada je gradonačelničko mjesto pripalo SNSD-u, a skupštinska vlast nakon 16 godina otišla u ruke opozicije.

Nova skupštinska većina odlučna je da u narednom periodu umanjuje i plate direktorima derventskih ustanova, kako bi ih približili platama radnika.

Na sjednici je jednoglasno izglasan budžet grada za ovu godinu u iznosu od 19.139.000KM.

Za sufinansiranje prevoza učenika izdvojeno 200.000 KM

Nova skupštinska većina iz budžeta je izdvojila 200.000 maraka za sufinansiranje prevoza učenika osnovnih i srednjih škola na području Dervente i okolnih sela. Amandmanom Kluba odbornika PDP-a, roditelji učenika osnovnih škola koji koriste prevoz od sada će imati u potpunosti besplatne đačke karte, jer jedan dio već plaća Ministarstvo prosvjete RS, dok će srednjoškolcima trenutne đačke karte biti sufinansirane iz gradskog budžeta. U borbu za ostvarivanje ovog prava počela je da se bori Sanja Dimitrić, učiteljica u seoskoj derventskoj školi, a ujedno i odbornica u drugom mandatu u Skupštini Derventa, koja je ispred Kluba odbornika PDP-a i prošle godine izašla sa istim amandmanom, koji su SNSD, SP, US, NDP tada odbili, kao predstavnici skupštinske vlasti. Naredni joj je korak osnivanje fonda za podršku roditeljima sa troje i više djece.

Sjednice Skupštine će konačno biti dostupne za javnost

Donesena je i odluka o audio-vizuelnom snimanju i prenosu sjednica Skupštine grada na YouTube, što je prethodna vlast predvođena SNSD-om ranije odbijala, sa izjavama gradonačelnika da narod ne treba sve da zna. Podsjetimo, Derventa je lokalna zajednica bez radijskog ili televizijskog medija, pa je samim tim građanima vrlo teško doći do pravovremenih i objektivnih informacija koje se tiču opštine u kojoj žive.

Gradonačelnik (SNSD) Dervente je za svog zamjenika predložio Sinišu Jeftića, svog bivšeg zamjenika, što je derventska skupštinska većina odbila.

U Derventi su u proteklom periodu, bivši predsjednik Skupštine i bivši zamjenik načelnika Dervente podnijeli zahtjev za ostavrivanje prava na tzv. bijeli hljeb, koji će građane Dervente koštati gotovo 100.000 KM.