Velika Kladuša, Ljubuški, Jablanica i Konjic bili su domaćini Plazma Sportskih igara mladih. Smijeh, radost i graja mališana željnih takmičenja, odzvanjali su na terenima u ovim gradovima.

U 2021. godini u okviru najljepše sportske priče u Bosni i Hercegovini biće održana takmičenja u 45 bh. gradova, a pravo učešća ove godine imaju dječaci i djevojčice 2006. godište i mlađi.
Specijalni partner Igara ove godine je Olimpijski komitet BiH s kojim mališani na terenima kroz BH Telecom Sportske igre mladih Turneja radosti, uče o načelima olimpizma te zdravom načinu života. Igre, uz finansijsku podršku USAID-a, nastavljaju realizirati projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, s ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fair playu.

Putovanje Plazma Sportskih igara mladih je nastavljeno u Velikoj Kladuši gdje su mališani učestvovali u nogometnom turniru za mlađu i stariju kategoriju. Takmičenja u Krajini su održana zahvaljujući podršci Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, a ekipe NK „Krajiški plavi“ i ONŠ „Kladuša 2008“ ostvarile su plasman na polufinalno takmičenje koje će se održati u Bihaću.

“Osvojili smo prvo mjesto na Coca-Cola Cupu i mnogo se radujemo polufinalnom turniru u Bihaću. Nadamo se da ćemo i tamo biti jednako uspješni, te izboriti plasman na Veliko finale u Sarajevo”, rekao je Amar Grahović, kapiten ekipe NK “Krajiški plavi”.

U Ljubuškom su u prethodnom periodu, po prvi put, održana takmičenja Igara u pojedinačnim sportovima, a ovaj put djevojčice i dječaci iz ovog grada su imali zadatak pokazati šta znači biti timski igrač i koliko je važan fair play na terenu. U okviru Kinder Joy of moving Cupa, košarkaškog takmičenja, pobjedu su ostvarile ekipe „Brace“ u muškoj i „Štrumfovi“ iz Čapljine u ženskoj konkurenciji. Pobjednici rukometnog takmičenja u Ljubuškom su ekipe RK „Izviđač“ i HRK „Grude“.

„Radujemo se pobjedi na Podravka Cupu i nadamo se da ćemo uspjeti pobijediti i na polufinalu te ostvariti plasman u Sarajevo“ istakla je Ana Vukoja, kapitenka ekipe HRK „Grude“.

Nakon Ljubuškog, šareni karavan Igara preselio se u Jablanicu, gdje su se dječaci i djevojčice takmičili u nogometu. Prvo mjesto na BH Telecom Cupu, u malom nogometu za mlađu kategoriju, osvojila je ekipa “Zmajevi”, koja će na polufinalnom turniru u Mostaru pokušati izboriti plasman na Veliko finale. Ekipa MNK „Pionir“ na čelu sa kapitenom Kenanom Karićem, predstavljat će Jablanicu u okviru Coca-Cola Cupa u Mostaru.

Naredni grad domaćin Igara bio je Konjic, a mali nogometaši su pokazali zavidan talenat na terenu. Kao najbolje ekipe u ovom gradu pokazale su se ekipe „Bambinosi“ i „Otpisani“.

„Radujemo se druženju u Mostaru na polufinalnom takmičenju i nadamo se dobrom uspjehu“ kazao je Ensar Halilović, kapiten ekipe „Bambinosi“.

Naredni gradovi domaćini Plazma Sportskih igara mladih su Trebinje, Mostar i Široki Brijeg gdje će biti održana takmičenja u odbojci u okviru Vitalia Cupa za hercegovačku regiju.