Zdravstveni djelatnici u Unsko-sanskom kantonu, nakon što je kantonalna Skupština usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, ne moraju strahovati da li će dobiti plate.Usvajanje ovog plana, kaže opozicija, uslovljena je smjenom pet dosadašnjih i imenovanjem pet novih ministara.Tvrde da je pozadina svega lični interes pojedinaca. Novoizabranipredsjednik Skupštine odlučno negira takve tvrdnje.

Novi ministar zdravstva je Muris Halkić, poljoprivrede ministrica Samra Mehić, Almin Hopovac novi je ministar obrazovanja, a Ines Pušac pravosuđa, dok je za ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida imenovan Samir Jašaragić.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer USK

“Jasno sam kazao da smo mi svjesni svojih pozicija, to su mandatske pozicije koje se mogu dnevno mijenjati i svjesni toga svi su dali svoj određen doprinos.”

Pored rekonstrukcije Vlade, usvojen je i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja čime su stvoreni uvjeti za isplatu plata zdravstvenim radnicima u Unsko-sanskom kantonu. I dok opozicija smatra da su ove tačke uvjetovane jedna drugom, odnosno da su pojedini zastupici uvjetovali podršku Financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja smjenom dosadašnjih i imenovanjem novih ministara, predsjedavajući Skupštine to negira, kaže upravo je suprotno.

JASMIN MUSIĆ, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini USK

“Jasno je da su tačke bile uvjetovane, prvo se morala izvršiti rekonstrukcija Vlade i zadovoljiti lični i privatni razlozi kao što su na društvenim mrežama rekli i smijenjeni ministri da bi profunkcionirao zdravstveni sistem.”

RAZIM HALKIĆ, predsjedavajući Skupštine USK

“Nema to nikakve veze sa uvjetovanjem, imali smo obećanje za prošli ponedjeljak kad je bila 15. redovna i da će doći Zavod, čekali smo dopunu i nije došla. Tad nije bilo rekonstrukcije na dnevnom redu”.

Na nastavku četvrte vanredne sjednice, Nisvet Jusić je imenovan za predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine, a Razim Halkić je izabran za predsjedavajućeg, čime je nakon godinu dana kompletirano rukovodstvo. Skupštine i definisana parlamentarna većina u kantonu.