Sukob na relaciji SDA-HDZ BiH sve se transparentnije oslikava na bh pravosuđe. Nakon razrješenja glavne državne tužiteljke Gordane Tadić, dvije stranke otvoreno ratuju saopštenjima. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i ne samo Tužilaštvo, već dugo je na udaru kritika međunarodne zajednice. Iako politiku ne spominju, dovoljno materijala imaju za analizu procesuiranja.

Ime Gordane Tadić, glavnog državnog tužioca BiH, koja je razriješena funkcije prvostepenom odlukom disciplinske komisije zbog nesavjesnog rada u službi, ovih dana političari prečesto pominju. Za SDA, odluka o razrješenju, na koju Tadićeva ima pravo žalbe, logična je i očekivana. Tvrde da joj je jedini zadatak rad protiv Bošnjaka. Za HNS, disciplinska mjera je isključivo politička, skovana u kabinetima rukovodstva SDA.

Do kada će se stranke i stranački organi na ovaj način baviti pravosuđem? U pravnoj državi, to ne bi bilo moguće. Transparentan i nezavisan pravosudni sistem jedan je od nosećih stubova svakog demokratskog društva. U Bosni i Hercegovini, to nedostaje.

Pod disciplinskom tužbom bio je i predsjednik Suda BiH, Ranko Debevec, koji je prošao s javnom opomenom. Provjeravana je njegova povezanost s direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije, bliskim SDA, sa kojim je viđen van radnog mjesta. I SDA i HDZ brane ove nosioce pravosudnih funkcija, ističući njihov predan rad i otvorene obračune s kriminalom i korupcijom. Međutim, rezultati pokazuju drugačije. Na veb stranici Tužilaštva BiH piše su od početka godine podignute svega dvije optužnice za ratne zločine i tri za korupciju.

A spor rad ili nerad je, godinama, glavna zamjerka međunarodnih organizacija i pravnih eksperata. Tužilaštvo je u fokusu zbog sporog procesuiranja ratnih zločina i korupcije. BiH još nije provela reformu pravosuđa – nema novih zakona o VSTS-u, javnim nabavkama i sukobu interesa. Međunarodna zajednica je i finansijsku pomoć počela uslovljavati reformama. A po mnogima je baš stezanje kese jedini način da se političari natjeraju da urade ono što i jeste do njih – da obezbijede zakonodavni okvir za transparentan i efikasan rad bh. pravosuđa.