Rekordne poplave nanijele su posljednjih tjedana ozbiljnu štetu diljem regije Sahel, ostavivši na desetke mrtvih i desetke tisuća beskućnika od Sudana do Senegala.

Sudan je najteže pogođena zemlja, s najmanje 102 mrtvih ljudi i desecima tisuća domova uništenih ili oštećenih, prema ministarstvu unutarnjih poslova. Vlasti su proglasile tromjesečno vanredno stanje, a vlada je izdvojila više od 150 milijuna sudanskih funti (2,73 milijuna američkih dolara) za pomoć žrtvama poplava, prenosi AFP.

“Nikada nije bilo toliko razaranja”, rekao je jedan stanovnik Kartuma.

U Nigeru je više od 60 mrtvih, a mnogo više raseljenih. Obitelji u nekoliko četvrti glavnog grada Niameya morale su se evakuirati u nedjelju nakon što je zbog jakih kiša puknuo nasip na desnoj obali rijeke Niger.

U Senegalu su pljuskovi potopili područje oko glavnog grada Dakara i usmrtili šest ljudi. Senegalski predsjednik Macky Sall aktivirao je plan hitne pomoći kao odgovor na ono što je ministar voda u zemlji nazvao “iznimnom kišom”.

Nedavno je u poplavama u Burkini Faso smrtno stradalo najmanje 13 ljudi, a 19 ozlijeđeno nakon dana obilnih kiša u cijeloj zemlji, uključujući i glavni grad, objavila je vlada.

Stručnjaci kažu da je krčenje šuma duž obala pogoršalo poplave u cijeloj regiji Sahel i širom svijeta. Šume sprečavaju eroziju tla i djeluju kao zaštita od poplava, dok je neplodno zemljište manje sposobno zadržati vodu od obilnih kiša.

Zemlje koje danas čine Sahel su Senegal, Mauritanija, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigerija, Čad, Sudan, Etiopija, Eritreja, Džibuti i Somalija.