Kineski uvoz i izvoz snažno su porasli u septembru, pokazali su podaci carinske uprave, nagovještavajući stabilizaciju oporavka druge ekonomije svijeta od posljedica koronakrize.

Uvoz je skočio 13,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nakon pada od 2,1 odsto u avgustu, najavljujući oporavak potrošnje i državnih ulaganja od krize izazvane Covid-19, prenosi SEEbiz. Porastao je i izvoz, 9,9 odsto, u odnosu na prošlogodišnji septembar.

Kineske firme rade jer je Peking uglavnom uspio da zaustavi širenje koronavirusa, dok Sjedinjene Države i evropske države proživljavaju drugi veliki talas širenja virusa.

Nakon ponovnog otvaranja poslovanja u martu, kineski proizvođači su imali pristup zajmovima kako bi prebrodili pandemiju. Kina izvozi puno maski i medicinske opreme potrebne širom svijeta, kao i potrošačku elektroniku, posebno traženu robu u vrijeme pandemije.

U periodu od januara do septembra kineski izvoz smanjen je blagih 0,8, odsto, a uvoz 3,1 odsto.

U septembru, kineski izvoz u SAD je skočio 20,5 odsto, a uvoz 24,7 odsto, u skladu sa trgovinskim sporazumom sa SAD-om kojim se Peking obavezao da u naredne dvije godine kupi američke proizvode i usluge u vrijednosti od najmanje 200 milijardi USD većoj nego 2017. godine.

Sporazum je zaustavio štetan trgovinski rat, u okviru kojeg su dvije zemlje uvele carine vrijedne milijarde USD, zakočivši svjetsku ekonomiju.