Najmanje 17 osoba je poginulo, a 709 je povrijeđeno u zemljotresu koji je pogodio Izmir. Spašene su još dvije osobe, među kojima je i 28-godišnji fudbaler, nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Grčku i Tursku.

Ranije je na drugom području spašena još jedna osoba, a spasilačke aktivnosti i dalje traju. Fudbaler amater Malik Tahirler prevezen je u bolnicu.

Guverner Izmira Yavuz Selim Kosger ranije je saopćio kako je ispod ruševina spašeno oko 70 osoba.

Ministar okoliša i urbanizacije Murat Kurum rekao je kako su uslijedila najmanje 144 manja zemljotresa, od toga 21 jačine iznad četiri stepena. Dodao je kako je osam povrijeđenih osoba na odjelu za intenzivnu njegu, dok je pet podvrgnuto operativnom zahvatu.

Spasilačke ekipe izvukle su četiri povrijeđene osobe iz urušene zgrade u mjestu Bayrakli u Izmiru.

Potraga i akcije spašavanja nastavljeni su na području 17 uništenih i oštećenih zgrada u gradu koji broji oko 4,37 miliona stanovnika u Izmiru, trećem najmnogoljudnijem gradu u Turskoj.

Prema preliminarnim ranije objavljenim podacima u Izmiru poginule su četiri, a povrijeđeno je 120 osoba.  Među poginulim je jedna starija osoba koja se udavila u podizanju nivoa mora.

Uprava za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) potvrdila je da je epicentar zemljotresa jakog 6,6 stepeni po Richteru, koji je u 14,51 sati po lokalnom vremenu,  registrovan u vodama Egejskog mora, 17 kilometara od obale distrikta Seferihisar, u zapadnom turskom gradu Izmiru.

 Za potrebe spasilačkih i drugih aktivnosti koje predvodi AFAD uplaćeno tri miliona lira hitnih sredstava. Više od 50 vozila i oko 200 spasilaca upućeni su na teren, navodi AFAD.

Crveni polumjesec je poslao 48 uposlenika, 16 vozila i mobilnu kuhinju koja ima kapacitet opsluživanja više od 25.000 ljudi.Poslano je i 960 šatora, 4.500 pokrivača te 3.672 kreveta.

Spasilačke ekipe trenutno pretražuju 12 urušenih i oštećenih zgrada, navodi se u saopćenju AFAD-a.

Gradonačelnik Izmira Tunc Soyler potvrdio je da je na području ovog grada zasad urušeno blizu 20 zgrada. Sve rasploložive ekipe za spašavanje su trenutno na terenu.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu kazao je kako je distriktima Bornova i Bayrakli urušeno šest zgrada.

“Do oštećenja na stambenim objektima došlo je i u gradovima Usak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydin i Mugla. Još uvijek nemamo informacije o žrtvama. Ekipe za spašavanje su na terenu”, poručio je Soylu.

Snažan zemljotres osjetio se u većini gradova Egejskog mora, čak i u Istanbulu.

Stanovnici grčkog ostrva Samos, na kojem živi oko 45.000 ljudi, pozvani su da se ne približavaju obali, saopšteno je iz grčke organizacije za antiseizmičko planiranje.

“To je bio veoma veliki zemljotres, teško je da se dogodi snažniji”, izjavio je Eftihmios Lekas, šef ove organizacije.

Mediji su izvijestili da se zemljotres osjetio i u Atini.

Guverner Istanbula Ali Jerlikaja saopštio da nema “negativnih izvještaja”.

Mini cunami pogodio Izmir i Samos

Prema objavama na društvenim mrežama, u Izmir i Samosu je došlo do podizanja nivoa mora, korisnici pišu kako ih je pogodio mini cunami. Ulice su poplavljene.