Najgora snježna oluja u Španiji u posljednjih nekoliko desetljeća odnijela je živote dvojice Marokanaca koji žive na ulicama Barselone, čime se broj žrtava od snježne oluje popeo na šest.

Vjeruje se da su dvojica muškaraca, u dobi od 32 i 37 godina, umrla od hipotermije, izvijestio je danas list La Vangardija, prenosi dpa.

Provest će se obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

Barselona, lučki grad na Mediteranu, nije zabilježila tako niske temperature kao u glavnom gradu Madridu, na primjer, ali trenutna temperatura je malo iznad nule noću.

U petak su dvije osobe umrle u blizini grada Malaga na jugu zemlje kada se prelila rijeka a oni ostali zarobljeni u automobilu. U subotu je muškarac pronađen mrtav ispod hrpe snijega u sjeverozapadnom gradu Zarzalejo, dok je u Madridu tijelo muškarca pronađeno na klupi.

Španija se još uvijek oporavlja od oluje koja je zemlju zadesila u četvrtak dok je u Madridu situacija i dalje veoma opasna.

Zabilježena je temperature od minus 8 stepeni Celzijusa u toku noći, dok veliki nanosi snijega i dalje otežavaju saobraćaj, a škole ostaju zatvorene do sljedeće sedmice.

Proces vakcinacije protiv koronavirusa također je obustavljen.