U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu završen je sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili stranački lideri Milorad Dodik i Dragan Čović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da Bošnjaci prave opstrukciju kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH I imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava BiH.

Kada je u pitanju Izborni zakon Dodik je naglasio da će zajedno sa HDZ-om predati u proceduru prijedlog Izbornog zakona, kao i prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

Odlučni smo da odbranimo koncept konstitutivnosti, rekao je Dodik. U zajedničkom prijedlogu izbornog zakona traže da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti, te da će blokada institucija trajati dok se ne riješe stvari oko izbornog zakona i Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Stranci iz Ustavnog sudu su doveli BiH u bezizlazno stanje.

Dodik je naglasio kako traže trećeg partnera, nekoga od Bošnjaka, za sastanak o ovim pitanjima ali bez prisustva stranaca.

Imamo situaciju u kojoj je BiH dovedena. U poziciju da mora sama odlučiti kuda će i gdje. Postoji spremnost da razgovaramo.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je da se nalazimo u teškoj situaciji, postoji problematika oko funkcionisanja institucija u BiH.

Čović je upoznao Dodika oko aktivnosti vezanih za Izborni zakon i izborima u Mostaru.

Lider HDZ.a najavio je kako će sjesti sa Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, liderima SBB-a i SDA, te razgovarati i pokušati riješiti nesuglasice.

Čović je najavio kako očekuje i dosta sastanaka sa predstavnicima međunarodnih institucija, a pitanje ustavnog suda BiH trebalo se riješitii ranije, kazao je on.

Uz Dodika, u delegaciji SNSD-a su potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te članovi Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Delegaciju HDZ-a BiH, uz Čovića, čine funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Josip Jerkovi

Uoči ovog sastanka, a koji je uslijedio nakon najave predstavnika Republike Srpske odluku da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, već je bilo komentara.