Solarna farma nazvana Demonstrator se nadavno u Holandiji vukla uzvodno rijekom, kako bi se simulirao uticaj vode i vjetra na otvorenom moru, a rezultati su bili sjajni. Nova platforma solarne energije mijenja način razmišljanja o obnovljivoj energiji, te bi mogla pomoći u procesu napuštanja fosilnih goriva.

Iako su idealne lokacije za “SolarDuckov” proizvod gradovi i ostrva oko ekvadora, gdje ima manje vjetra, sljedeća verzija Demonstratora će moći izdržati i uragane koji se formiraju oko Bermuda i Floride.

Kompanija “SolarDuck” je dizajnirala plutajuće strukture za solarnu energiju tako da mogu izdržati priobalne uslove na moru i uraganske vjetrove, ali ih je optimizirala za prirodne luke i druge predjele blizu obale gdje su talasi viši od tri metra.

Testiranje vučom uz rijeku je obavljeno na dužini od 50 km, a platforma u obliku trougla je bila izložena silama od 17,6 tona dok se kretala brzinom od sedam čvorova.

S obzirom na ubrzanje klimatskih promjena, dolazak Demonstratora je pravovremen. Gradovi od Tokija do Njujorka počinju ozbiljno da rade na udaljavanju od fosilnih goriva, ali mnogima nedostaje primarna ekonomska snaga koja čini gradove atraktivnim, a to su dostupne nekretnine. Gradovi poput Hong Konga, Singapura i druga ostrva su ostali bez tla. Platforme bi mogle napajati značajne zajednice širom ekvatora gdje je sunce konstantno, a vjetra vrlo malo zbog čega je iskorištavanje snage vjetra nepraktično.

“SolarDuck” je razmišljao o postavljanju solarnih panela na vrhove nebodera, ali bi se na taj način osiguralo samo 10 ili 11 odsto potreba grada za električnom energijom. Tlo je veoma skupo, a mnogi domovi se grade na plutajućim strukturama. Uprkos ograničenjima, mnogi svjetski lideri imaju praktične razloge da preferiraju solarnu energiju u odnosu na energiju vjetra.

Solarna energija je daleko najjeftinija metoda za proizvodnju obnovljive energije u Sunčevom pojasu gdje sunca ima mnogo, a vjetra ne.

Sljedeći “SolarDuckov” Demonstrator će biti 13 puta veći od postojećeg, te će biti znatno izdržljiviji.