Američki investitor George Soros planira donirati milijardu dolara sveučilištima da jačaju demokraciju i obrazuju proganjane zajednice.

Soros je sinoć na marginama Svjetskog ekonomskog foruma izjavio kako želi iskoristiti taj novac za povezivanje postojećih sveučilišnih mreža širom svijeta, u reakciji na globalno zagrijavanje, prosvjedne pokrete i političke trendove.

“Prošle su godine najmoćnije sile, SAD, Kina i Rusija ostale u rukama potencijalnih ili aktuelnih diktatora, a broj autoritarnih vladara nastavlja rasti”, rekao je 89-godišnji milijarder na večeri koju svake godine organizira na skupu političara i poslovnih ljudi u švicarskom turističkom mjestu Davosu.

Mreža visokoškolskih ustanova uključivat će srednjoeuropsko sveučilište i ima za cilj razviti kritičko razmišljanje među studentima.

Sredstva će također biti korištena za studente iz marginaliziranih zajednica kao što su izbjeglice, zatvorenici, velika europska romska manjina i mijanmarski narod Rohinje, kazao je Soros.

Soros, koji je židovsko-mađarskog porijekla i preživio je holokaust, žestoki je kritičar političara kao što su američki predsjednik Donald Trump i mađarski premijer Viktor Orban.

Neki političari i mediji optužuju Sorosa za promoviranje masovne migracije u Europu zbog njegovog angažmana u izbjegličkom pitanju.