Falcon raketa američke kompanije SpaceX večeras je lansirana. Ovo je historijski događaj s obzirom da je ovo prvo lansiranje ljudske posade koju radi SpaceX i da NASA šalje ljude sa američkog tla u svemir prvi put nakon devet godina.

Ovime je otvoreno novo poglavlje u svemirskim letovima, barem kada je riječ o lansiranju ljudi u orbitu.

Ovo je prvi put da astronaute NASA-e lansira jedna privatna svemirska kompanija, SpaceX Elona Muska.

Astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken putovat će 19 sati do Međunarodne svemirske stanice u novoj kapsuli Crew Dragon.

Letjelica s astronautima NASA-e, ušla je u orbitu nedugo pošto je lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom).

“Hajde da zapalimo ovu svijeću”, rekao je Hurley neposredno prije lansiranja.

Današnji odlazak astronauta NASA u orbitu prvi je sa teritorije Sjedinjenih Država u skoro deset godina. Letjelica s astronautima NASA-e posljednji put je lansirana iz Cape Canaverala u julu 2011. godine.

NASA se od tada oslanjala na ruske rakete lansirane s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, odakle su njeni astronauti polijetali ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Hurley i Behnken je trebalo da polete u srijedu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta prije planiranog vremena zbog mogućih munja.

I danas je bilo neizvjesno da li će Falcon poletjeti pošto su meteorolozi predviđali mogućnost novih oluja.

Astronaute su u svemir do sada slale tri države, Rusija, Sjedinjene Države i Kina, ali to nikada nije učinila privatna kompanija.

NASA je posljednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letjelici prije 40 godina.