Ambasador Mađarske u BiH Krisztián Pósa uručio je danas u Sarajevu mađarsko odlikovanje Zlatni krst za zasluge direktoru Festivala “Sarajevska zima” Ibrahimu Spahiću.

Priznanje koje je uručeno danas Spahiću je dodijelio predsjednik Mađarske János Áder za dugotrajni odan rad na polju kulture i produbljivanje kulturnih veza između dviju zemalja.

Mađarska je 2019. bila zemlja partner i počasni gost Festivala “Sarajevska zima”.

Ambasador Pósa je izjavio da je Spahić to zaslužio dugogodišnjim neumornim radom na promociji kulturnih vrijednosti i jer je često omogućavao promociju mađarske kulture u Bosni i Hercegovini.

“Gospodine Spahiću, molim vas da i dalje budete snažna spona u razvijanju naših kulturnih veza, odnosno želim vam još puno uspješnih godina kao jednom od najistaknutijih kulturnih radnika u BiH”, poručio je Pósa.

Spahić je rekao da orden koji mu je danas uručen svjedoči o bogatstvu i važnosti povezivanja kultura dviju zemalja.

“Želja mi je da u Mađarskoj predstavimo najbolje umjetnike Bosne i Hercegovine i novu generaciju stvaralaca. Naša vrata su otvorena za Mađarsku i njene stvaraoce i zajednički nastup u Evropi i svijetu”, istakao je Spahić.

Nakon ceremonije dodjele održan je kratak koncert najistaknutijih djela mađarskog kompozitora Ferenca Lehara u izvedbi orkestra Garden Quartet.