Španija će ispitati uticaj miješanja različitih vakcina protiv kovida 19, saopšteno je iz Instituta za zdravlje “Karlos Treći”.

Poput nekoliko drugih evropskih država i Španija je zabranila upotrebu vakcina englesko-švedskog proizvođača “Astra Zeneka” za ljude starije od 60 godina pošto su regulatorne agencije povezale ovu dozu sa rijetkim oblikom zgrušavanja krvi u mozgu, uglavnom kod mlađih žena.

“Poslije odluka nekoliko evropskih medicinskih vlasti da suspenduju upotrebu vakcine astra zeneka za mlađe od 60 godina, odlučili smo da pronađemo naučni dokaz za moguće alternative”, rekla je direktor Instituta za zdravlje Rakel Joti.

Zvaničnik Instituta Hesus Frijas Inijesta najavio je da će u ispitivanju učestvovati 600 ljudi iz raznih dijelova Španije.

Prema njegovim riječima, cilj ispitivanja je da se utvrdi da li u roku od 28 dana druga doza “Fajzerove” vakcine može biti ubrizgana pacijentima koji su već primili vakcinu “astra Zeneka”.

Istraživanje u Britaniji prošireno je prošle sedmice na vakcine “moderna” i “Nnovacaksa” dok Francuska i Njemačka razmatraju alternativu za osobe mlađe od 60 godina koje su primile prvu dozu vakcine “astra zeneka”.