Demonstranti će danas izaći na ulice u više od 250 gradova u Španiji kako bi proglasili “feminističku intervenciju” nakon niza medijski praćenih slučajeva silovanja i ljeta tokom kojeg su 19 žena ubili njihovi partneri.

Organizatori namjeravaju da “pretvore noć u ljubičasto” – boja feminističkog pokreta – kako bi oglasili alarm i protestovali protiv apatije, ravnodušnosti i nedostatka pažnje od strane političara i medija.

Ove godine su 42 žene ubijene u nasilju u porodici, a 32 djece je ostalo bez majke. Otkako je vlada 2003. godine počela bilježiti takva ubistva, 1.017 žena je ubijeno od strane njihovih sadašnjih ili bivših partnera, piše The Guardian.

Demonstracije su uslijedile tri godine nakon zloglasnog grupnog silovanja žene tokom trke s bikovima u Pamploni i tokom suđenja sedmorici muškaraca optuženih za silovanje 14-godišnje djevojčice u Kataloniji.

“Ovo ljeto su dominirali barbarstvo, ubistva, silovanja, napadi, pedofilija i napadi bandi”, rekli su organizatori protesta, Feministička intervencija.

Organizatori pozivaju ljude da se okupe uz svijeće, lampione, baklje i mobilne telefone kako bi “feminizam ispunio noć”.

Napad u Pamploni – poznat kao slučaj “čopor vukova” po imenu koji su silovatelji dali sami sebi – šokirao je Španiju i izazvao žestoku raspravu o zakonu o seksualnim zločinima u zemlji.

Došlo je do žestokih protesta širom zemlje nakon što su sudije oslobodili petoricu za silovanje i osudili ih samo za manje optužbe za seksualno zlostavljanje.

Vrhovni sud Španije u junu je poništio presudu regionalnog suda i presudio da su muškarci počinili silovanje i podigao kazne sa devet na 15 godina.

Između tog slučaja i suđenja šestorici muškaraca za koje se navodi da su silovali 14-godišnju djevojčicu u katalonskom gradu Manresa povučene su paralele.

Iako su tužioci u početku tvrdili da bi im se trebalo suditi za seksualno zlostavljanje, a ne silovanje jer je djevojka bila pijana, pod utjecajem droga i nije se borila, u ponedjeljak su tužbu nadogradili optužbom za silovanje.
Uprkos negodovanju i ljutnji izazvanim takvim slučajevima, španska krajnje desna stranka Vox pozvala je na ukidanje zakona o nasilju u porodici i žestoko kritikovala “psihopatske feministice”.

Ta stranka je juče bojkotovala minutu šutnje koju je gradsko vijeće Madrida održalo da obilježi ubistvo najnovije žrtve porodičnog nasilja, Adaliz Villagra.

Villagra (31) je u utorak izbodena pred svoje dvoje djece u španskom glavnom gradu.