Španija je zabilježila nagli pad novih infekcija koronavirusom sa 8.257 novih slučajeva, ali Ministarstvo zdravlja potvrdilo je 442 smrtna slučaja, što je drugi najveći dnevni porast tokom drugog vala.

Posljednji put u Španiji je tako mali dnevni porast infekcija bio 13. oktobra nakon dugog vikenda u kojem se broj testova značajno smanjio. Prije toga, manji broj novih slučajeva nije zabilježen od 1. septembra.

Broj hospitalizacija također se u utorak malo smanjio, ali službeni broj preminulih naglo je porastao i iznosi 45.511.

Pad infekcija uglavnom je posljedica ograničenja, uključujući ograničenje kretanja i policijski sat.

Mjere se razlikuju u svakoj regiji, a nekoliko dijelova Španije zatvorilo je barove i restorane kako bi smanjili mogućnosti širenja virusa.

Iako su mjere pomogle u smanjenju broja zaraženih, rasterećenju bolnica i spašavanju života, ekonomske posljedice su i dalje velike za mnoge građane.

Studija koju je objavila banka Španije procjenjuje da između šest i 10 posto preduzeća neće preživjeti pandemiju zbog finansijske nesolventnosti.

U većem dijelu Španije okupljanja su ograničena na šest osoba i provodi se policijski sat u noćnim satima, dok su u nekim područjima barovi i restorani zatvoreni. Obrazovne ustanove širom zemlje ostale su otvorene tokom drugog vala, sa izuzetkom nekih univerziteta.