Španski premijer Pedro Sančez i predsjednik Katalonije Pere Aragones izjavili su nakon sastanka u Barseloni da su njihovi stavovi o pitanju nezavisnosti i dalje veoma udaljeni.

Sančez je istakao da posjeta Barseloni i ponovno pokretanje dijaloga šalje snažnu poruku da njegova administracija želi da poboljša odnose, mada je insistirao na tome da je neophodan fleksibilan vremenski okvir za postizanje bilo kakvog sporazuma jer je iznio više od 40 pitanja potencijalnog dogovora.

Međutim, on je naglasio da njegov stav prema zahtjevu Katalonije za odobrenje referenduma o nezavisnosti ostaje nepromjenjen.

“Španska administracija će uvijek poštovati demokratsku legalnost, ustavni poredak”, rekao je Sančez nakon susreta sa Aragonesom, čija je stranka Eskera bila od ključne važnosti kada je njegova manjinska Vlada trebala da preuzme vlast 2020. godine.

Sančez ponovo traži podršku Eskere za usvajanje budžeta za 2022. godinu, mada o tom pitanju nije bilo razgovora.

Španski premijer je, kao izraz dobre volje, u junu oslobodio devet katalonskih političara osuđenih na duže zatvorske kazne zbog uloge u neodobrenom referendumu 2017. godine i kratkotrajnom proglašenju nezavisnosti.

Aragones je podsjetio da je njihov prijedlog amnestija za sve i referendum o nezavisnosti.