Španska ministarka obrazovanja Izabel Selja najavila je da je u planu da se učenici vrate u školu u septembru.

Ona je predstavila dugo očekivani plan Vlade za predstojeću školsku godinu, te istakla da će se svi učenici i nastavnici u septembru morati vratiti u učionice.

“Online nastava ne može zamijeniti učenje na predavanjima“, rekla je Selja.

U učionicama će moći da bude 20 učenika, iako je prema planu idealan broj 15. Učenici od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda neće morati nositi maske ili održavati fizičku distancu, već će biti izolovani od starijih učenika.

Djeca petog i viših razreda moraće nositi maske u svakoj situaciji u kojoj nije moguće održavati socijalnu distancu od 1,5 metra.

Planom su predviđene i mjere u slučaju drugog vala zaraze, a tada bi prioritet bio održavanje nastave za učenika mlađe od 14 godina. Dodala je i da su se svi svi regionalni lideri u Španiji složili s planom, izuzev onih u Madridu i Baskiji.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravstva je saopštilo da je u posljednja 24 sata registrovano 427 novih slučajeva KOVID-19.

Ukupno je do sada u Španiji potvrđeno 242.707 slučajeva zaraze koronavirusom. Broj smrtnih slučajeva u državi već sedmicama nije uredno ažuriran. Ukupno se povećao za samo tri, te je dostigao ​27.136 smrtnih slučajeva. Iz Ministarstva zdravstva su rekli da su tokom posljednje sedmice preminule 32 osobe.Vodeći španski epidemiolog Fernando Simon rekao je da bi ove sedmice podaci trebalo da budu usklađeni.