Poslanici su izglasali da učine Španiju sedmom zemljom u svijetu i četvrtom u Evropi koja je dopustila samoubistvo u kome asistiraju liječnici i eutanazaiju za pacijente koji dugo pate od neizlječivih bolesti i ljudi s nepodnošljivim stalnim stanjem.

Donji dom španskog parlamenta glasao je 202 naprema 140 glasova, uz dvoje suzdržanih, za konačno usvajanje prijedloga zakona o eutanaziji. Poslanici iz vladajuće ljevičarske koalicije podržali su prijedlog, dok su konzervativci i ekstremna desnica glasali „protiv“ i obećali su da će poništiti prijedlog zakona u budućnosti.

Ministrica zdravstva Carolina Darias pozdravila je usvajanje zakona kao „važan korak ka priznavanju ljudskih prava“.
Prijedlog zakona rezultat je dugotrajnog zakonskog putovanja koje je počelo prije tri godine i podvrgnut je nekoliko krugova revizije u parlamentarnim komisijama i u Senatu.

Očekuje se da zakon stupi na snagu sredinom juna, kada će španski sistem zdravstvene zaštite trebati da pruži pomoć u okončanju života u opravdanim slučajevima.

Eutanazija je postupak kada liječnik direktno ubrizgava fatalne supstance pacijentu. Legalna je u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švicarskoj U nekim američkim saveznim državama, medicinski asistirano samoubistvo.

Političari u Portugalu pokušali su da usvoje zakon sličan onome u susjednoj Španiji, ali je Ustavni sud te zemlje blokirao zakon, tvrdeći da je prijedlog neprecizan u identifikovanju okolnosti u kojima bi se mogla obaviti procedura okončanja života, prenosi AP.