Vlada Španije predstaviće 24. novembra plan vakcinisanja značajnog dijela španskog stanovništva u prvih šest mjeseci 2021. godine, izjavio je španski premijer Pedro Sančez.

Prema njegovim riječima, vlada je osnovala specijalnu komisiju koja će odlučiti kojim redoslijedom će Španci biti vakcinisani kada to odobre nadležni organi.

Ministar zdravlja Španije Salvador Ilja nagovijestio je da će prvi biti vakcinisani zdravstveni radnici, kao i starije osobe.

Španija je postigla sporazum sa Evropskom uniom u vezi sa isporukom prvobitne količine od 20 miliona doza vakcine, koja se očekuje kasnije ove ili početkom sljedeće godine.

Narudžba će omogućiti Vladi Španije da vakciniše 10 miliona ljudi, jer su za svaku osobu potrebne dvije doze, piše “RT”.

Izjava Sančeza uslijedila je dan nakon što je španska Agencija za lijekove i zdravstvene proizvode odobrila treću fazu ispitivanja vakcine protiv Koronavirusa kompanije “Johnson & Johnson”.

U Španiji je uveden policijski sat, nakon što je vanredna situacija proglašena do početka maja sljedeće godine. Javna i privatna okupljanja ograničena su na šest osoba, a zaštirne maske su obavezne u javnom prevozu i na javnim mjestima, a u mnogim regijama i u svim zatvorenim prostorima.