Regionalne vlasti španske autonomne pokrajine Rioha naredile su zatvaranje restorana i barova u dva najveća grada na mjesec dana, kako bi pokušale da zaustave širenje zaraze virusom korona.

Potez regionalnih vlasti posljednji je u pokušaju da se drugi talas pandemije u Španiji dovede pod kontrol. U nedjelju, 25. oktobra, uveden je policijski čas, a regionalne vlasti brojnih pokrajina zabranile su ulazak i izlazak sa svojih teritorija.

“Stručnjaci nam kažu da je širenje zaraze uglavnom posljedica opuštanja u zatvorenim prostorima, kada konzumiramo hranu i piće i skidamo maske”, izjavila je regionalni lider Riohe Konča Andreu.

Zatvaranje barova i restorana biće izvršeno u glavnom gradu pokrajine Logrono i u Arnedu, drugom najvećem gradu u Riohi, koja je poznata po proizvodnji crnog vina.

U Lagronu i Arnedu živi više od polovine od ukupno 300.000 stanovnika u pokrajini, a u tim gradovima zabranjen je izlazak iz kuće ukoliko to nije neophodno.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ pokazuju da je Rioha treća najugroženija pokrajina u kontinentalnom dijelu Španije, sa 719 slučajeva zaraze virusom korona u posljednjih 14 dana.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona u Španiji uvećan je tokom vikenda za više od 50.000 na 1.098.320, a preminula je 35.031 osoba oboljela od kovida 19.