Uprkos velikim protestima u kojima je plan za suzbijanje širenja koronavirusa u regiji Madrida nazivan “diskriminatorskim“, nove mjere su stupile na snagu, čime je glavni španski grad podijeljen.

Oko 850.000 ljudi koji žive u 37 područja u Madridu više ne mogu napustiti svoje naselje osim zbog odlaska na posao, u školu ili kod ljekara. Niko sa strane, takođe, ne može ući u blokirana područja iz neopravdanih razloga. U naseljima, preduzeća i škole ostaju otvoreni. Zatvoreni su barovi, restorani mogu posluživati na 50 posto kapaciteta, a i parkovi su zatvoreni.

Policija nasumično vrši provjere radi kontrole protoka stanovništva. Također, preko zvučnika iz patrolnih automobila upozoravaju građane na nove mjere. Svim pogođenim područjima zajedničko je jedno, a to je nekontrolisan prenos novog koronavirusa u zajednici, pri čemu je u posljednje dvije sedmice više od jedne osobe obolilo od COVID-19 na svakih 100 stanovnika. Riječ je o relativno siromašnim, gusto naseljenim četvrtima s gotovo dvostruko više imigranata u odnosu na ostale dijelove grada.

Ranije ove sedmice Isabel Ayuso, predsjednica regije Madrid rekla je da je “način života imigranata u gradu“ jedan od razloga zbog kojih su se suočili sa jednom od najtežih epidemija COVID-19 u Evropi.

Ona je najavila mjere u petak, a tokom vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice, uspoređujući mjere s getoizacijom i pozivajući na njenu ostavku.