Najmanje 350 ljudi evakuisano je zbog šumskog požara u području Kosta Brava na sjeveroistoku Katalonije u Španiji, saopšteno je iz regionalne vatrogasne služve.

Policija smatra da je požar izazvao opušak cigarete, a vatra je zahvatila 400 hektara šume i šipražja na rubu parka prirode “Kap de Kreus”, poluostrva koje je popularno turističko mjesto.

“Pokušavamo da kontrolišemo vatru, trenutno koristimo šest vatrogasnih aviona koji ispuštaju vodu, a angažovano je 90 vatrogasnih timova na kopnu”, izjavio je Serhi Palacios iz regionalne vatrogasne službe u Kataloniji.

Video-snimci koje su zabilježili vatrogasci prikazuje timove kako u tami prelaze preko stjenovitog terena u pokušaju da ugase požar, koji je izbio juče.

Najmanje 231 osoba potražila je tokom noći skrovište u privremenom smještaju koji je obezbijedio lokalni savjet okruga El Port de la Selva.

Policija je saopštila da će bilo koje lice koje je bacanjem cigarete moglo da izjazove požar biti krivično gonjeno kada bude pronađeno.

“To je jedna cigareta iz nemara, ali 50 godina pošumljavanja”, rekao je novinarima potpredsjednik regionalne katalonske vlade Žordi Puđnero.