Španjolska vlada priprema zakon kojim će se zabraniti rad Zaklade Francisca Franca utemeljene radi zaštite ugleda pokojnog diktatora, rekao je danas premijer Pedro Sanchez.

Više od pola milijuna ljudi poginulo je u Španjolskom građanskom ratu 1936.-1939. Povjesničari procjenjuju da je Francov režim pobio 150.000 ljudi, a nekih 450.000 bilo je prisiljeno izbjeći iz Španjolske.

No španjolski narod i dalje je podijeljen u pogledu Francove diktature koja je završila njegovom smrću 1975.

“Zabranit ćemo i proglasiti nezakonitima sve zaklade kojih je svrha štititi ugled Francove diktature, kao što je Zaklada Francisca Franca”, rekao je Sanchez zastupnicima.

Juan Chicharro Ortega, predsjednik te zaklade, smatra da bi zabrana kršila španjolski ustav.

“Taj zakon (koji planiraju) nije ništa drugo do pokušaj skretanja pozornosti javnosti s katastrofalnog načina na koji vlada upravlja pandemijom (koronakrize) i tisućama smrti”, rekao je Chicharro Ortega.

Zakon bi trebao zabraniti javnosti i javno financiranim ustanovama da veličaju diktaturu, rekla je potpredsjednica vlade Carmen Calvo.

Međutim, zaklada koju su 1976., nakon Francove smrti, osnovali njegovi simpatizeri ne prima nikakvu financijsku donaciju javnih ustanova.

Sanchezova vlada poduzela je niz koraka u svrhu uklanjanja simbola diktature, među njima premjestila je Francove ostatke iz impozantnog mauzoleja Doline palih, gdje su se nalazili 44 godine, na jedno manje poznato groblje u predgrađu Madrida.

Zakonom ‘demokratskog sjećanja’ trebalo bi financirati ekshumaciju tijela žrtava građanskog rata i diktature koje su pokopane u masovnim grobnicama, rekla je Calvo novinarima.

Prošli tjedan sud je donio odluku u korist vlade u sporu s diktatorovim nasljednicima oko vlasništva nad palačom u sjevernoj pokrajini Galiciji.