Španjolski premijer Pedro Sanchez ovoga će vikenda u parlamentu tražiti potporu ostalih stranaka za formiranje vlade nakon što je njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) u studenom dobila najviše glasova ali nedovoljno za samostalno formiranje vlade.

PSOE, koji ima 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, dogovorio je koalicijsku vladu s manjim lijevim Unidas Podemosom.

No niti zajedno ne dostižu potrebnih 176 mjesta pa je Sánchez proteklih tjedana pregovarao s manjim regionalnim strankama oko podrške, a među njima je i Katalonska republikanska ljevica (ERC) koja zagovara odcjepljenje od Španjolske.

Prvi krug glasanja o vladi održat će se u parlamentu u Madridu 4. i 5. siječnja, kada će Sánchez morati prikupiti 176 glasova. Ne uspije li, 7. siječnja će biti održan drugi krug glasanja u kojem će biti dovoljno više glasova “Da” u odnosu na “Ne” bez obzira koliko zastupnika glasalo.

U studenom su bili održani prijevremeni izbori jer Sánchez nakon redovnih izbora u travnju nije uspio dobiti dovoljnu podršku ostalih stranaka.

U Španjolskoj se posljednja četiri desetljeća na vlasti mijenjaju lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka, no pojavom novih stranaka 2015., nastalih na ogorčenju građana nezaposlenošću i korupcijom, narušeno je tradicionalno dvostranačje pa ni jedna od te dvije najveće stranke ne može samostalno formirati vladu.

Dobije li Sánchez podršku u parlamentu bit će to prva koalicijska vlada u Španjolskoj na nacionalnoj razini u zadnjih 40 godina, od uvođenja demokracije u zemlju.