Špansko tužilaštvo u sjevernoafričkoj enklavi Seuta pokrenulo je istragu o optužbama da su pripadnici vojske prekršili zakon i deportovali djecu koja su prošle sedmice prešla granicu iz Maroka.

Tužilac iz Seute Hoze Luis Puerta rekao je da je pokrenuta istraga nakon što su dvije nevladine organizacije podnijele prijavu u kojoj ukazuju na snimak agencije Rojters na kojem se vidi da vojnici do granične ograde prate dječaka koji je doplivao do Seute pomoću praznih boca.

“Za sada je istraga usmjerena na određeni slučaj sa snimka agencije Rojters. Kancelarija tužioca zatražila je od novinske agencije puni i nemontirani materijal te snimke policijskih kamera sa pogranične ograde”, istakao je Puerta.

Agencija Rojters saopštila je da su na stranici objavili potpun i nemontiran snima koji je sada dostupan široj javnosti.

Dječak je bio sa 8.000 ljudi koji su početkom sedmice doplivali u Seutu ili su prešli preko ograde nakon što su vlasti Maroka ublažile kontrole zbog čega je Španija poslala pojačanja za vojsku i policiju.