Pripadnici Gorske službe spašavanja Jablanica pronašli su i spasili na Čvrsnici skupinu od šest bh. državljana nastanjenih u Francuskoj, među kojima je bilo i dvoje djece uzrasta 4 i 9 godina.

Šest osoba krenulo je juče na planinarenje iz pansiona na Risovcu, a nakon što se do večernjih sati nisu vratili, vlasnik pansiona alarmirao je GSS.

Odmah po dojavi GSS Jablanica pokrenuo je žurnu akciju potrage s osam obučenih gorskih spašavatelja i vlasnikom pansiona. Nakon cjelonoćne potrage, obitelj je pronađena jutros u šest sati ispod vrha Mali vilinac.

Osobe su bile promrzle i iscrpljene, s obzirom da se tijekom noći temperatura spustila do 7 stupnjeva Celzija, a puhao je i jak vjetar.

Po riječima Bojana Šunjića iz GSS-a u BiH, ovaj događaj u isto vrijeme odlično ilustrira kako se treba i kako se ne treba ponašati u planini.

Velika pogreška bila je što su kao neiskusni i neopremljeni izletnici krenuli u planinu, a još su sa sobom poveli dvoje maloljetne djece.

“Dobro su uradili to što su najavili svoje kretanje. Posebice je dobra stvar bila odgovorna reakcija vlasnika pansiona koji nije čekao da o nestanku svojih gostiju obavijestiti Gorsku službu spašavanja”, rekao je glasnogovornik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH Bojan Šunjić.

Izvor: FENA