Kadri Veselji, blizak saradnik nekadašnjeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašima Tačija, prvi put će se danas pojaviti pred Specijalnim sudom u Hagu.

Njegovo prvo pristupanje sudu zakazano je za danas u 15.00 sati na javnoj sjednici, saopšteno je iz Suda u Hagu.

Za sutra u 11.00 sati najavljeno je prvo stupanje pred sudiju Redžepa Seljimija, koji je, takođe, nekadašnji blizak Tačijev saradnik.

Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je Veseljija i Seljimija 5. novembra, a zatim su istog dana prebačeni u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća u Hagu. Tači je, nakon što je obaviješten o podizanju optužnice, podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova i dobrovoljno otputovao u Hag.

Optužnica protiv njih potvrđena je 26. oktobra, a tereti ih po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

Nekadašnji lideri OVK Hašim Tači i Jakup Krasnići izvedeni su juče pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća u Hagu, gdje su negirali optužbe koje im se stavljaju na teret.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti Tačija i njegove nekadašnje bliske saradnike Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija za zločine protiv čovječnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni, vršeni od marta 1998. do septembra 1999. godine.